Čudež je, da v Sloveniji niso več najbolj popularne besede recesija, stroški, varčevanje! Končno se je začelo z drugačnimi, bolj optimističnimi besedami in besednimi zvezami: poln vrt, mehka solata, mlada špinača, redkvice, mlada čebula …
Končno smo vsi že prišli z dopustov, večina seveda z morja. Ko si na morju, je normalno, da poješ tudi kaj morskega, čeprav za večino Slovencev še zmeraj velja, da ribe ali mehkužci niso meso, razen če ni morski pes ali kit. Nekaj, kar se sliši nevarno.
Po slovensko: jurčki. Na vsakem koncu, v vsaki gostilni, a najdražji na tržnici v prestolnici. Če boste to revijo vzeli v roke nekje na periferiji Slovenije, se boste zgrozili, ko vam bom povedal, da želijo za kilogram teh sicer sila slastnih gob iztržiti po osemnajst evrov.
Če vas naslov ne prepriča, morate brati dalje. Vsaj tisti, ki v kuhinji radi kaj tudi dlje časa mučkate. Čeravno sem jed, ki vam jo bom opisal, poimenoval solata, je to zgolj zato, ker je več vrst zelenjave in sadežev zmešano v isti skledi. In še vsi plodovi so jesenski in jih v tem letnem času dobimo vsepovsod v izobilju.
Nato so namesto svečk začeli tam stati ljudje, sprva desetine, za njimi stotine, na koncu tisoči in solzivec …
Pekla jo je moja stara mama, sedaj jo pečeta moja mama in svakinja in prav vse imajo nekaj skupnega. Vse omamno dišijo po praznikih, ki prihajajo. Potica. Okustno testo, premazano z nadevom, posuto z rozinami, zapečeno v krušni peči ... prazniki se lahko pričnejo!
Prazniki niso le čas počitka in sprostitve, temveč tudi čas, ko se pustimo razvajati z odlično hrano. Tokrat smo za vas pripravili okusen in raznolik praznični meni, ki bo zadostil vsem okusom, obenem pa lahko z malenkostnimi spremembami v sestavinah, meni prilagodite tudi za ljudi s sladkorno boleznijo, celiakijo ali drugimi alergijami.