Za štiri osebe:
- 4 fileji mlade govedine po 150 g,
- 20 g na koščke narezane šalotke,
- žlička sesekljanega česna,
- 400 ml jušne osnove iz telečjega mesa,
- 75 g drobtin iz svežega kruha,
- 2 žlički sesekljanega peteršilja,
- 2 žlički sesekljanega rožmarina,
- sok pol limone,
- 2 žlički srednje močne gorčice,
- 400 g špinače,
- 200 g jurčkov,
- sol, sveže mlet poper
Fileje lepo okroglo oblikujte in jih začinite s soljo in poprom. V vroči ponvi jih na vsaki strani popecite po dve minuti, nato jih vzemite iz ponve in postavite na toplo.
V ponev dajte šalotko in sesekljan česen ter ju na znižanem ognju popražite; pri tem ves čas mešajte.
Dodajte telečjo jušno osnovo in sestavine na hitro pokuhajte, da količino tekočine zmanjšate na polovico.
Medtem krušne drobtine zmešajte z drobno sesekljanimi zelišči in limoninim sokom.
Vrhnji del filejev premažite z malo gorčice ter potresite z mešanico zelišč in drobtin. Nato jih dve minuti pecite v vroči pečici, dokler se vam ne zdijo dobro zapečeni. Špinačo poparite v slanem kropu. Narezane jurčke popražite; med praženjem dodajte špinačo, dobro premešajte, začinite s ščepcem soli in popra.
Špinačo z jurčki porazdelite na štiri tople krožnike. Na vrh položite fileje in vse dopolnite z omako, ki ste jo pred tem začinili.
Kaj pravi Mosimann
Fileje lahko dopolnimo z zelenjavo po želji, na primer z brokolijem ali mladim korenjem.
Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 41, marec 2010