Naša prehrana se spreminja tudi skozi letne čase, kar je dobro, saj bi se enakih jedi kmalu naveličali. Poletje je kulinarično še posebej pestro, saj prinaša obilo svežega sadja. Še posebej slastno in zdravo je jagodičje, kot so borovnice, jagode, maline, robide in ribez, pa tudi slive, nektarine in breskve. Vsekakor pa poleti bolj kot sadju dajemo poudarek sveži surovi zelenjavi. Ne pozabite na mlado čebulo, nadzemno kolerabico, brokoli, špinačo in blitvo, ki bodo popestrili poletne jedilnike.
Zajtrk v prijetno svežem jutru si lahko zaradi nižjih jutranjih temperatur privoščite v prijetni senci na vrtu. Pričnite ga s svežim sadjem (jagode, borovnice ali ribez), ki pa naj ga ne bo preveč. Že manjša skodelica bo dovolj, poleg pa zagrizite v košček ajdovega kruha z orehi in svežim korenčkovim namazom.
Sredi dopoldneva je čas za manjši prigrizek, s katerim boste premostili tisto dopoldnasko lakoto, ki nas običajno pripelje k sladkarijam. Kot prigrizek odlično prija osvežujoča solata caprese, to so sveži paradižniki z manj mastno mozzarelo, kapljico hladno stiskanega oljčnega olja in svežo baziliko. Če se sladkemu ne morete upreti, je odlična poletna malica grški jogurt z oreščki, dateljni in ribezom ali drugim jagodičjem, teknejo pa tudi tople breskve s kremo.
V času kosila sonce najbolj neusmiljeno pripeka, zato lahko kuhanje kosila postane prava nočna mora. Poleti izkoristite raznovrstno poletno zelenjavo in jo pripravite v obliki mešanih solat. Mlada špinača, blitva, brokoli in sveže oluščen grah ne potrebujejo kuhanja in z nekaj kapljicami olja in limete pripravite krasno poletno solato, ki ji lahko dodate še žlico kuhane kaše ali žlico popečenih kruhovih kock. Če jedi pripravljate v pečici, jo dobro izkoristite, saj lahko v njej pripravite celo kosilo. Hitro lahko pripravite skušo z zelišči, zraven še na lističe narezan pečen krompir in popolno kosilo je tu.
Večerja pa naj bo poleti lahka, saj se od iste jedi zvečer bolj redimo, kot če jo pojemo preko dneva. Za večerjo si privoščite na žaru pečene bučke ali jajčevce, rezino ali dve popečenega polnozrnatega toasta z omako iz drobno nasekljanih paradižnikov in paprike s svežo baziliko in oljčnim oljem. Lahka večerja je tudi hladna solata z rakci in avokadom. Če vam primanjkuje idej, kako si popestriti poletni jedilnik, si na naslednjih straneh oglejte nekaj okusnih in lahkih poletnih kulinaričnih idej. Pa dober tek!
Solata z ajdovo kašo in tuno
Za 4 osebe potrebujemo:
- 600 g kuhane ajdove kaše
- 200 g paprike
- 200 g paradižnika
- 120 g koruze
- 120 g tune iz konzerve
- 100 g kisle smetane
- 40 g majoneze
- začimbe po potrebi in okusu (kurkuma, poper, sol)
Ajdovo kašo skuhamo, papriko in paradižnik nasekljamo na drobne kocke, dodamo tuno, iz katere smo odcedili olje. Dodamo ostale sestavine, začinimo po okusu ter dobro premešamo.
Šparglji z jajcem
Za 4 osebe potrebujemo:
- 600 g špargljev
- 120 g čebule
- 15 g česna
- 4 jajca
- 60 g rdeče paprike
- žlico repičnega olja
- žlico mlete paprike Nasekljano čebulo prepražimo.
Dodamo česen in na drobne trakce narezano rdečo papriko. Pražimo še 1 minuto. Dodamo očiščene in na približno 3 cm narezane šparglje, rahlo prepražimo in dodamo 1 dcl vode. Ko voda izpari, dodamo jajce, premešamo in začinimo s soljo in poprom, če vam prija malce vročine na jeziku, pa dodamo malce čilija. Šparglje z jajcem postrežemo k pečenemu mesu ali kot samostojno jed.
Losos v sezamovi skorji
Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 g lososa
- 120 g sezama
- 60 ml soka limete
- tri žlice sezamovega olja
- tri žlice oljčnega olja
- začimbe po potrebi in okusu (timijan, sol, poper)
Marinado zmešamo iz česna, olja, limetinega soka, soli, popra in timijana. Lososa mariniramo eno uro, nato pa ga povaljamo v sezamu in ga pečemo 20 do 25 minut na 200 stopinjah Celzija.
Grški jogurt z datlji in ribezom
Za 4 osebe potrebujemo:
- 80 g mandljev
- 120 g datljev
- 60 g lešnikov
- 40 g kakava v prahu
- 40 g kokosovega masla
- 140 g grškega jogurta
- 120 g ribeza
- žličko vode
Na lističe narezane mandlje zmešamo z drobno nasekljanimi datlji, dodamo mlete lešnike, neoslajen kakav, raztopljeno kokosovo maslo in vodo ter vse skupaj zmešamo. Razporedimo v štiri kozarce, čez pa naložimo še grški jogurt, v katerega smo vmešali večji del ribeza. Če smo bolj sladkosnedi, jogurt in ribez malce posladkamo, najraje s sladilom stevia. Na koncu sladico še okrasimo s preostalim ribezom.
Korenčkov namaz s piro
Za 4 osebe potrebujemo:
- 60 g čebule
- 120 g korenja
- 160 ml korenčkovega soka
- 60 g drobljenca zelene pire
- žličko sojine omake
- žličko medu
- žlico nasekljanega svežega peteršilja
- pol žličke cimeta
Čebulo narežemo na drobne kocke, korenček nastrgamo, zmešamo, prilijemo korenčkov sok in zavremo. Vmešamo drobljenec zelene pire in na šibkem ognju kuhamo pet minut. Ohlajeno zmes damo v sekljalnik, dodamo sojino omako, olivno olje in med ter obdelamo. Začinimo s soljo in medom.
Skuša z zelišči
Za 4 osebe potrebujemo:
- 600 g skuše
- 400 g korenja
- 200 g čebule
- 300 g bučk
- 800 g krompirja
- vejico rožmarina
- žlico repičnega olja
- sol in poper po potrebi in okusu
Na koščke narezan in olupljen krompir do polovice skuhamo v vodi. Odcedimo in solimo, potresemo z rožmarinom ter položimo na papir za peko. Skušo mariniramo in jo položimo v pekač poleg krompirja, zraven dodamo še narezano zelenjavo. Pečemo 15 do 20 minut v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.
Špinačna tortilja
Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 g krompirja
- dve žlici oljčnega olja
- 80 g čebule
- 160 g špinače
- dve jajci
- dve žlici naribanega parmezana
- sol, poper in muškatni orešček po potrebi in okusu
Krompir skuhamo skoraj do mehkega in ga odcedimo. Čebulo prepražimo na olju, dodamo špinačne liste in jo med mešanjem pražimo, da se sesede. Dodamo krompir in zmešamo. Vmešamo še jajca in parmezan, zmes vlijemo v ponev, da jajca skoraj zakrknejo, nato pa pod žarom zlato zapečemo.
Vroče breskve s kremo stevia
Za 4 osebe potrebujemo:
- 120 ml pomarančnega soka
- 2 žlički sladila stevia
- 600 g breskev
- štiri žlice pomarančnega soka
- žlico koruznega škroba
- 80 g jogurta ali smetane
- malce mletega koriandra (po želji)
Zmešamo tri žlice pomarančnega soka, stevio in koriander in z mešanico prelijemo narezane breskve. Nad srednje močnim ognjem zavremo, nato tri minute kuhamo pri nižjem ognju, po potrebi mešamo. Koruzni škrob raztopimo v treh žlicah pomarančnega soka ter ga dodamo breskvam in kuhamo, dokler se ne zgosti. Breskve postrežemo še tople, prelite z jogurtom ali smetano.
Hladna solata z rakci, koruzo in avokadom
Za 4 osebe potrebujemo:
- 300 g kuhanih drobnih testenin
- 240 g očiščenih rakcev ali kuhanih kozic
- žlico vinskega kisa
- žličko čilijeve omake
- žlico oljčnega olja
- žlico hrenove omake
- 120 g koruze
- 40 g redkve
- 80 g mlade čebule
- 80 g avokada
- 100 g radiča
Testenine in rakce skuhamo (če imamo kuhane kozice, kuhanje ni potrebno). Nasekljamo zelenjavo in zmešamo preliv iz kisa, čilijeve omake (če ne maramo pekoče hrane se ji lahko izognemo ali je dodamo manj), oljčnega olja in hrenove omake. Testenine, rakce in zelenjavo zmešamo in prelijemo s prelivom.
Hrustljava solata s piščancem
Za 4 osebe potrebujemo:
- 160 g francoske štruce, narezane na kocke
- 60 g sardelnih filejev
- 200 g piščančjega fileja
- 240 g paradižnika
- 160 g kumar
- 120 g zelene solate
- 10 g sveže bazilike
- 10 g česna
- dve žlici oljčnega olja
- dve žlici balzamičnega kisa
Kocke kruha položimo na pekač in jih pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno 15 minut, da postane hrustljav. V mešalniku zmešamo kis, olje, baziliko, česen, sardele in poper, tako da dobimo preliv. Fileje piščanca spečemo, narežemo na kocke, dodamo kruhove kocke, na kocke narezano kumaro, prelijemo z prelivom in zmešamo. Ponudimo na listih zelene solate.