Zdravje je naše največje bogastvo. Tega se danes zaveda čedalje več ljudi, ki sledijo zdravim življenjskim navadam, kot so kakovostna prehrana, veliko tekočine, čim manj stresa in predvsem veliko gibanja. Vendar je zaradi hitrega življenjskega ritma te navade včasih težko uresničiti, zato ljudje posegajo po različnih prehranskih dopolnilih. Aktualni so predvsem pripravki za hujšanje, namenjeni zmanjševanju telesne teže ali le ohranjanju vitkosti. Ker je pripravkov na policah različnih specializiranih trgovin vedno več, je pri nakupu dobro vedeti, kateri so zares koristni in varni.
Začetek prehranskih dopolnil
Čas industrializacije je s sabo prinesel velike spremembe tako na tehničnem kot tudi na znanstvenem področju. Spremenil se je življenjski slog ljudi in svetovno prebivalstvo se je prvič srečalo z naraščanjem debelosti. S tem so se sprožila razmišljanja o potencialnih možnostih za spremembo prehrane. Sprva so se pojavljale ideje, da je treba jesti kiselkasto prehrano, denimo kis, sok grenivke, limonin sok, ananasov sok, zeljno juho in še bi se kaj našlo. Pred približno dvajsetimi leti pa so začeli pospešeno in načrtneje razvijati prehranska dopolnila. Na trgu so se začela pogosteje pojavljati leta 2000.
Kaj so prehranska dopolnila in v čem se razlikujejo od zdravil
Prehranska dopolnila, namenjena zniževanju telesne teže, so lahko v obliki tablet, kapsul, kapljic ali sirupov. Vsebujejo aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena. Njihov namen je dopolnjevati siceršnjo prehrano in ne zdraviti ali preprečevati bolezni, zato pri prehranskih dopolnilih ne smemo navajati zdravstvenih trditev.
Uporaba prehranskih dopolnil za hujšanje
Prehranska dopolnila za hujšanje se uporabljajo bodisi z namenom zagotavljanja vseh potrebnih hranil bodisi zaradi potencialnega učinka na izgubo telesne teže. Glavni cilj pri načrtovanju diet je, da ne presežemo ustreznega dnevnega vnosa hranil iz hrane in prehranskih dopolnil. Ne smemo pozabiti na fizično rekreacijo, saj z njo omogočimo boljši pretok krvi in limfe ter s tem poskrbimo za prenos snovi do vsake celice organizma in posledično za izgubo kalorij. Prav tako omogočimo izločanje škodljivih snovi tudi iz »najzakotnejših« delov organizma.
Na slovenskem tržišču lahko dobimo različne pripravke za hujšanje. Poznamo zaviralce privzema ogljikovih hidratov iz hrane (izvleček fižola), pospeševalce metabolizma (kofein, izvleček zelenega čaja), pospeševalce razgradnje telesnih maščob, t. i. fat-burnerje (karnitin, HCA, kofein, izvleček zelenega čaja, Hoodia gordonii, jabolčni kis, 7-ketoefedrin, CLA – konjugirana linolna kislina) ter lovilce maščob iz hrane, kamor sodijo predvsem vlaknine (pektin) in hitosan.
Izvleček fižola
Kot izvleček fižola se uporablja posušeno oplodje zrelega navadnega fižola, ki se mu poleg številnih zdravilnih lastnosti pripisuje tudi zniževanje telesne teže. Ekstrakt oplodja naj bi z zaviranjem encima zaviral absorbcijo ogljikovih hidratov in pospeševal izgubo telesne teže.
Izvleček zelenega čaja
O koristih pitja zelenega čaja se precej govori, zato ni presenečenje, da so se pojavile tudi raziskave o njegovem učinku na metabolizem. Zeleni čaj se je v kliničnih raziskavah pokazal kot učinkovit, saj pospeši termogenezo (nastajanje toplote v organizmu) za 4 % v časovnem obdobju 24 ur. Zaradi vsebnosti katehinpolifenolov in kofeina vliva na termogenezo z inhibicijo (zaviranjem) različnih mehanizmov. Toda če upoštevamo pospeševanje termogeneze za 4 %, bi za izgubo enega kilograma maščobe potrebovali kar 291 dni! Jemanje prehranskih dopolnil verjetno torej ne povzroči hitre izgube teže, lahko pa z zelenim čajem v telo vnesemo številne druge koristne snovi (predvsem antioksidante, vitamine, različne mikroelemente, kofein, teofilin), tako da njegova uporaba vsekakor ni škodljiva in jo lahko priporočamo.
Hidroksicitronska kislina (HCA)
Hidroksicitronska kislina (HCA) je derivat citronske kisline. Največ ga vsebuje rastlina Garcinia cambogia in njene sorodne vrste. Drevo raste v jugovzhodni Aziji in njegovi deli so že vrsto let priljubljeni v azijski kulinariki. HCA pridobivajo iz posušene lupine sadeža omenjene rastline. Deluje tako, da preprečuje nastanek snovi, ki je osnovni gradnik v sintezi maščobnih kislin, holesterola in trigliceridov. Raziskave so v večini primerov pokazale, da ob zmanjšanem vnosu kalorij, povečanem telesnem gibanju in jemanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo HCA, ljudje hitreje izgubljajo telesno maso, raven holesterola in trigliceridov pa se izboljša.
Karnitin
Telesu lastna snov, ki sodeluje pri oksidaciji maščob (nastanku energije), se imenuje karnitin. Vsebuje ga hrana, ki jo zaužijemo vsak dan, največ ga je v govejem in svinjskem mesu. Znanstveni dokazi, ki bi potrdili uspešnost jemanja karnitina, so različni, sploh pa se pri enkratnem odmerku 2 g nasitijo mehanizmi za absorpcijo te snovi, zato je učinkovitost karnitina še vedno dvomljiva.
Hoodia gordonii
Hoodia gordonii je sukulenta ali sočnica, kaktusu podobna rastlina. Izvira iz južnoafriške puščave Kalahari. Rastlino tradicionalno že nekaj stoletij uporabljajo Bušmani, južnoafriško ljudstvo, za zaviranje apetita in žeje na dolgih lovskih pohodih. Za njeno anorektično delovanje je najverjetneje odgovoren steroidni glikozid p57. Izvedli so številne raziskave, vendar ni nobena dokazala učinkovitosti.
Pinnothin
Učinkovina, za katero lahko rečemo, da zares deluje, je sestavina, ki jo pridobivajo iz pinjol korejskega bora. Imenuje se Pinnothin in je s patentom zaščitena naravna snov. Dokazano deluje kot zaviralec apetita, upočasni praznjenje želodca in veča občutek sitosti. Leta 2007 je bila na prvi mednarodni konferenci za hujšanje v Berlinu zaradi svoje učinkovitosti izbrana za najboljšo sestavino za izgubo telesne teže.
Beluši in 7-keto-DHEA
Beluši ali šparglji imajo svoje mesto v etnofarmakologiji, saj je že od nekdaj znan njihov diuretični učinek. Na znižanje telesne teže učinkujejo, ker naj bi kalijeve soli in eterična olja stimulirala delovanje ledvic in tako povečala izločanje vode. Visoka vsebnost balastnih snovi spodbuja presnovo in delovanje debelega črevesja. Vendar je učinkovitost belušev dvomljiva, saj doslej ni objavljenih študij o učinkovitosti. Obstajajo dokazi o sinergističnem delovanju z učinkovino 7-okso-DHEA, ki skupaj z vadbo in dieto pomembno zniža telesno težo.
Hitosan
Med učinkovite lovilce maščob v telesu spada hitosan, ki ga pridobivajo iz polisaharida hitina. Tega najdemo v oklepih rakov in lupinarjev, pa tudi pri nekaterih insektih in gobah. Hitosan zmanjšuje absorpcijo maščobe iz hrane. Hitosan zmanjša absorpcijo lipidov in lipidotopnih vitaminov in mineralov. Toda pri uporabi pripravkov s hitosanom ni odveč pazljivost, saj ima številne neželene učinke, kot so zaostajanje v rasti, zmanjšanje mineralne gostote kosti, spremembe normalne črevesne flore, kar lahko povzroči razrast odpornih patogenih bakterij.
Konjugirana linolna kislina (CLA)
Konjugirana linolna kislina (CLA) vpliva na zmanjšanje maščobnih zalog zaradi povečane oksidacije maščob in zmanjšanega privzema trigliceridov. Verjetno je učinkovita pri znižanju obsega telesne maščobe, na indeks telesne mase pa nima večjega vpliva. Vsebuje jo vsakdanja hrana, mlečna maščoba, govedina in ribe.
Cimet
Posušeno in zdrobljeno skorjo cimetovca ljudje že dolgo poznamo in jo pogosto uporabljamo v kulinariki. Pojavlja se tudi veliko izdelkov za hujšanje s cimetom. Dokazano je namreč, da njegova sestavina MHCP zmanjša delež maščob in holesterola v krvi.
Jabolčni pektin
Holesterol v krvi znižuje tudi jabolčni pektin, ki je topna vlaknina in je v pripravkih za hujšanje, največkrat v obliki prigrizkov. Nase veže holesterol, znižuje njegovo koncentracijo v krvi in s tem vpliva na lažjo prekrvitev.
Rumeni čaj
Rumeni čaj je dandanes aktualen kot sestavni del t. i. zelene diete, ki temelji na pitju velikih količin čaja. Ta naj bi čistil organizem, spodbujal metabolizem in zmanjševal občutek lakote. Zlato rumena tekočina naj bi bila tako učinkovita, da lahko z rednim pitjem izgubite dva do tri kilograme tedensko. Čaj je prepoznavnega sladkega in obenem osvežujočega okusa. Proizvajajo ga izključno na Kitajskem v planinskih predelih, kjer je zrak čist in so odlični pogoji za rast čajevca. Njegova pridelava je znana že vsaj 1300 let, vendar je bila zadnja leta zaradi zapletenega načina obdelave zelo majhna. Po dolgem času se zaradi shujševalnega učinka, za katerega je izvedel zahodni svet, njegova proizvodnja strmo povečuje. Postopek obdelave je podoben kot pri zelenem čaju, le stopnja sušenja je krajša. Nastane iz enake rastline kot zeleni čaj, le da se rumeni čaj obira v začetku leta, ko so listi čajevca še v popkih. To pomeni, da zaradi zgodnjega obiranja ostanejo shranjeni vsi antioksidanti, ki so nastali med rastjo rastline.
Pri nakupu prehranskih dopolnil se vsekakor posvetujte s svojim farmacevtom. Najpomembnejše pri odločanju za prehranska dopolnila, predvsem tista za hujšanje, je, da vemo, da nam bodo pomagala le, če si bomo pomagali tudi sami, in sicer z zdravim načinom življenja.
Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 33, maj 2009.