Vitamini in minerali sodelujejo pri biokemičnih reakcijah v telesu, torej pri presnovi hrane. Če jih primanjkuje, telo ne predela zaužite hrane in ne dobi ustreznih gradnikov za svoj zdrav obstoj, kaj šele za razvoj novega bitja v času nosečnosti. Živila, ki vsebujejo vitamine in minerale, so za nas vitalnega pomena, a z razvojem civilizacije smo se oddaljili od narave, tako da nam ta živila ne dajejo več vsega, kar potrebujemo. V razvitem svetu se ženske odločajo za otroka okoli tridesetega leta, in v Sloveniji ni nič drugače. Ozaveščenost o pravilni prehrani v času nosečnosti je dovolj velika, dileme pa nastanejo, ko gre za vprašanja o prehranskih dodatkih, kot so vitamini in minerali.
Telo ima sposobnost uravnavanja homeostaze – konstante svojega notranjega okolja in v času nosečnosti se telo pripravlja na nove naloge. Če se ženska vseskozi prehranjuje zdravo, so v času nosečnosti potrebni minimalni dodatki. S pravilno prehrano dovajamo lastnemu telesu in otroku vse potrebne sestavine za obnovo, rast in razvoj organizma, hkrati pa preprečimo pretirano naraščanje telesne teže matere.
Pomembna vloga skupine vitaminov B
Folna kislina (B9) je pomembna za pravilen razvoj ploda na samem začetku razvoja, ker preprečuje možne nepravilnosti nevralne cevi. Potrebna je tudi pri razvoju osrednjega živčevja pri dojenčku. Dnevna potreba pri odraslem človeku znaša okoli 0,4 mg, med nosečnostjo pa se zviša na 0,6 mg dnevno. Folna kislina se nahaja v listnati zelenjavi, poru, cvetači, južnem sadju, orehih, jetrih itn. V času nosečnosti se povečajo potrebe po vitaminu B6. Slednjega običajno dobimo z beljakovinsko hrano (ribe, meso, stročnice), zeleno zelenjavo, oreščki, polnozrnatim kruhom in mlekom. Sicer pa je priporočen dnevni odmerek vitamina B6 2 mg na dan.
Stroka ugotavlja, da je vsebnost mineralov v zelenjavi in sadju, ki ju nakupimo v trgovini, običajno ustrezna. Vitamini se na poti do polic velikokrat uničijo, zato se je vseeno treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom glede ustreznih prehranskih dodatkov.
Knjižica dr. Hermine Klun »Zdravstvena vzgoja nosečnic« je glede nasvetov za pravilno prehrano oz. vnos vitaminov ter mineralov še vedno aktualna.
Nosečnica torej ne potrebuje znatno večje količine hrane, seveda pa mora biti hrana kakovostna. Na zadostno količino hrane je treba paziti predvsem v zgodnji nosečnosti, ko čutijo nekatere ženske odpor do hrane in jih muči slabost ter bruhanje. Po treh mesecih nosečnosti se običajno apetit povrne ali celo poveča, zato je treba paziti, da se nosečnice ne zredijo pretirano. V hrani pa mora biti dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov.
Nepravilna prehrana nosečnic
Mnoge težave nosečnic in tudi kasneje pri otroku nastanejo prav zaradi nepravilne prehrane. Na tem mestu naj takoj omenimo mleko kot pomembno živilo tudi v času nosečnosti. Mleko poleg ostalega vsebuje rudninske snovi (minerale), ki gradijo telo, in vitamine (A, B, C, D, E). Od mineralov sta v času nosečnosti izjemnega pomena kalcij in fosfor. To sta gradnika okostja in zobovja, pri tem procesu pa je nujen tudi vitamin D. Že 1 liter mleka pokrije potrebe po kalciju in fosforju za ves dan. Seveda pa v času nosečnosti zaradi pretirane količine maščob ne priporočamo mastnih sirov ali smetane.
Telesna aktivnost proti slabokrvnosti
Beljakovine najhitreje dobimo z uživanjem mesa, drobovine ali rib. Ta živila so bogata tudi z železom (npr. jetra, ostrige, slive, fige, špinača, regrat …). Količina krvi se v času nosečnosti poveča, zato je potrebno, da nastane več hemoglobina (krvno barvilo, pomembno pri procesu celičnega dihanja) in eritrocitov (rdečih krvničk). V eritrocitih se nahaja beljakovina feritin, kjer se skladišči iz hrane absorbirano železo. Vedeti moramo, da je velikokrat v hrani dovolj železa, ki pa ne pride v krvni obtok zaradi slabe absorpcije iz prebavil. Absorpcijo železa povečamo z mediteranskim načinom prehrane – torej z veliko solate (kis). Ker absorpcijo železa povečuje prisotnost kisline, se železo v prehranskih dodatkih pojavlja v kombinaciji z vitaminom C (askorbinska kislina). Pozor: tablete z železom shranjujte vedno na otroku nedostopnem mestu, da jih ne bi po pomoti zaužil.
Dobro »varovalo« pred slabokrvnostjo v nosečnosti je telesna aktivnost. Če je nosečnica aktivna, ima višjo koncentracijo hemoglobina in večjo zalogo železa v telesu. Zato se kljub povečanemu volumnu plazme koncentracija hemoglobina v njeni krvi ne zmanjša bistveno, eritrociti pa ves čas nastajajo.
Vitamin A za kožo
V prehrani nosečnic so nepogrešljiva jajca. Priporočljivo je zaužiti eno do dve jajci naenkrat. Rumenjak vsebuje poleg nepogrešljivih beljakovin in železa še vitamine – posebno vitamin A. Vitamin A je znan po svojem pozitivnem delovanju na kožo, vid, okostje in imunski sistem. Povečuje torej odpornost telesa. Prekomerno uživanje vitamina A lahko povzroči genetske spremembe pri plodu. Potrebno količino vitamina A običajno zaužijemo s kakovostno, polnovredno hrano. Preparate, ki vsebujejo vitamin A, v času nosečnosti odsvetujejo.
Dr. Hermina Klun razvršča zelenjavo v naslednje skupine:
- skupina z vitaminom A in železom: beluši, brstični ohrovt, artičoke, zelje, zelena solata, radič, motovilec, blitva, špinača, buče, kumara, gomolj zelene, zelena paprika, ohrovt, peteršilj.
- drugo skupino pa tvori zelenjava, ki ima manj vitaminov in mineralov, a več ogljikovih hidratov: korenje, pesa, kuhano zelje, cvetača, rumena koleraba, leča, gobe, sveža in kisla repa, čebula, redkvice, črna redkev, svež grah.
Vitamin C za odpornost
Pri sadju in sadežih je v ospredju skupina, kjer zaužijemo veliko vitamina C (grenivke, limone, paradižnik …). Pomanjkanje vitamina C povzroči oslabelost telesa, zmanjša odpornost proti vnetjem in drugim boleznim. Polno količino vitamina C dobrimo le s svežim sadjem. Pozimi, ko svežega sadja primanjkuje, je najboljše nadomestilo kislo zelje.
Mnenja glede prehranskih dodatkov med nosečnostjo so deljena. Le za folno kislino in železo (v primerih slabokrvnosti) obstaja enotna doktrina predpisovanja v obliki tablet. Za vse ostalo pa je treba od primera do primera premisliti, ali se prehranjujemo s svežo zelenjavo in sadjem, in to v zadovoljivi količini. Če je temu tako, prehranski dodatki niso potrebni.
Obdobje nosečnosti je obdobje prelepega pričakovanja – za žensko in za njeno okolico. Gotovo se v tem času plete veliko pogovorov tudi o pravilni prehrani. Prisluhnite zanesljivim informacijam, posvetujte se z izkušenimi strokovnjaki in ne pozabite prisluhniti svojemu notranjemu glasu.