Prazniki niso le čas počitka in sprostitve, temveč tudi čas, ko se pustimo razvajati z odlično hrano. Tokrat smo za vas pripravili okusen in raznolik praznični meni, ki bo zadostil vsem okusom, obenem pa lahko z malenkostnimi spremembami v sestavinah, meni prilagodite tudi za ljudi s sladkorno boleznijo, celiakijo ali drugimi alergijami. Vesele praznike vam želim in seveda – dober tek!
Bučkina kremna juha
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
- 560 g bučk
- 320 g krompirja
- 80 g kisle smetane* (če kuhamo za ljudi, ki so alergični na mlečne izdelke, mleko izpustimo in raje dodamo nekaj kapljic bučnega olja)
- 20 g česna
- 4 g peteršilja
- 8 g soli
- 0,4 g šetraja
- 0,4 g rožmarina
- 0,4 g mletega črnega popra
- 4 dl vode
Olupljen krompir zrežemo na kocke in ga pristavimo na štedilnik. Ko je na pol kuhan, dodamo na kocke narezane bučke, začinimo in kuhamo do mehkega. Pred serviranjem dodamo kislo smetano in potresemo s sekljanim peteršiljem. Brez kisle smetane je juha primerna tudi za tiste, ki mleka ne prenesejo.
Zelenjavni muffini
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
- 50 g pora
- 50 g brokolija
- 100 g paprike
- 200 g moke (lahko tudi brezglutenske namenske moke)
- 5 g pecilnega praška sol, ingver, piment, rožmarin
- 60 g kisle smetane
- 115 g kremnega sira
- 120 g jajc (ali jajčnega nadomestka)
- 15 g parmezana
V posodi zmešamo suhe surovine (moka, pecilni prašek, začimbe, parmezan). Nasekljan por prepražimo, dodamo drobno narezano papriko in kuhan brokoli v majhnih cvetovih. Pražimo 10 minut, nato pražene sestavine dodamo suhim sestavinam. V drugi posodi zmešamo tekoče sestavine (kislo smetano, sir in jajca) ter jih primešamo suhim sestavinam. Rahlo pomešamo in nadevamo v pomaščen model za muffine. Pečemo 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj Celzija.
Hladna solata z ajdovo kašo, piščančjim mesom, kislimi kumaricami, korenjem in koruzo
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
- 1 skodelico ajdove kaše
- 2 srednje velika korenčka
- ½ piščančjih prsi brez kosti in kože
- 2 vejici rožmarina
- 2 lovorjeva lista
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 1 strok česna
- 5 kislih kumaric
- 50 g koruze iz konzerve
- sol, poper
V lonec stresemo ajdovo kašo, nanjo položimo piščančja prsa, rožmarin, česen in očiščeno korenje. Zalijemo z vsaj enim litrom hladne vode, solimo in dodamo lovorjev list. Zavremo in kuhamo tako dolgo, da so korenček, kaša in piščanec kuhani, tako bomo umazali le en lonec. Medtem kisle kumarice narežemo na kolobarje in operemo koruzo. Ko so vse sestavine ohlajene, s prsti natrgamo piščančji file, korenček narežemo na kolobarje in premešamo skupaj s kislimi kumaricami, koruzo in ajdovo kašo vse. Po potrebi solato solimo, dodamo grobo mlet poper, oljčno olje in balzamični kis. Še enkrat premešamo in serviramo.
Nadevani jajčevci s čičeriko in paradižnikom
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
- 1 večji jajčevec
- 100 g češnjevega paradižnika
- 100 g čičerike (v konzervi)
- 2 stroka česna
- 1 čajna žlička origana
- 50 g naribanega parmezana (če se želimo izogniti mleku, uporabimo nariban tofu)
- 1 jajce (ali jajčni nadomestek)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
Jajčevec prerežemo na pol in z žlico odstranimo sredico, ki jo na drobno nasekljamo in jo pričnemo pražiti na oljčnem olju. Dodamo strt česen, na četrtine narezane češnjeve paradižnike in čičeriko. Vse skupaj pražimo 10 minut. Medtem rumenjak ločimo od beljaka in stepemo sneg. Ko je masa gotova, jo malo ohladimo in vanjo vmešamo rumenjak, stepen sneg in parmezan ter po potrebi še solimo in popramo. S tako pripravljeno maso nadevamo jajčevce, jih posujemo z origanom in jih položimo v pekač. Nato jih v pečici, segreti na 180 stopinj, pečemo približno 25 minut.
Zajček s pikantno klobasico (prirejeno po Jean Sulpice)
Jed je primerna za sladkorne bolnike in bonike s celiakijo.
Potrebujemo:
- 600 g fileja kunca
- 400 g pikantne klobasice
- 100 g šalotke
- 240 g vršičkov divjih špargljev
- 130 g surovega masla
- 30 g svežega timijana
- 40 g limoninega soka
- 240 g sladke smetane
- 240 g suhega belega vina
- 10 g belega popra
- mleta rdeča paprika
Jed pripravimo v zaporednih korakih, ki smo vam jih opisali v naslednji vrsticah.
Jušna osnova: Sesekljamo šalotko, 50 g pikantnih klobasic narežemo na kockice. V kozici popražimo šalotko, kockice pikantne klobasice in dve vejici timijana ter zalijemo z belim vinom. Pustimo, da zavre in kuhamo pokrito približno tri minute.
Omaka iz pikantnih klobasic: 50 g pikantnih klobasic narežemo na večje koščke. V ponev damo 6 cl jušne osnove in 12 cl sladke smetane, zavremo in dodamo kocke pikantne klobasice. Dodamo limonin sok in kuhamo na najmanjšem ognju 10 minut. Nato omako spasiramo, dodamo 50 g surovega masla in ohranimo na toplem.
File zajčka: Fileje zajčka popražimo z vseh strani (15 sekund na stran) v ponvi s keramično prevleko, da se obarvajo. V kozico damo svež timijan in približno 4 dl vode ter zavremo. Ko voda zavre, položimo na timijan popečene fileje zajčka in kuhamo pokrito 5 minut.
Divji šparglji: uporabimo le vršičke (olesenele dele odstranimo), ki jih kuhamo v vreli vodi 3 do 5 minut (odvisno od debeline). Odcedimo in še vročim dodamo 15 g surovega masla, da se na njih raztopi.
Sestavljanje jedi: 100 g pikantnih klobasic narežemo na drobne kockice in jih vmešamo v segret preostanek jušne osnove. Razrežemo fileje zajčka, koščke pikantne klobasice ter prelijemo s pripravljeno omako. Dodamo vršičke divjih špargeljnov.
Poleg postrežemo pečen krompir z olupkom iz pečice. Za pripravo krompir dobro umijemo in ga narežemo na manjše koščke, posolimo, dodamo ščepec rdeče mlete paprike in malce olja. Stresemo v pekač in ga v pečici hrustljavo zapečemo.
Korenčkov kolač - namesto potice ali šarklja
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
Za kolač
- 450 g moke
- 5 g kvasa
- 10 g pecilnega praška
- 5 g cimeta
- 1 g muškatnega oreščka
- 225 g kokosovega sladkorja
- 250 g repičnega olja
- 180 g jajc (ali ustrezna količina jajčnega nadomestka)
- 225 g kuhanega korenja zmletega v kašo
- 115 g surovega korenja
- 115 g rozin
- 115 g kokosove moke
- 30 g kandiranega ananasa nastrgana lupina ene pomaranče
Za obliv (ni za alergike!)
- 250 g skute
- 500 g sladkorja v prahu
- 180 g masla
- 2 g vanilije
Za okras
- 2 g pomaranče
- 1 g cimeta
Zmešamo suhe sestavine. Dodamo repično olje, razžvrkljana jajca, korenčkovo kašo, surovo korenje, pinjole (po želji), rozine, kokosovo moko, ananas in pomarančno lupino. Premešamo, testo mora biti gosto in mokro. Prenesemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo na 180 stopinj Celzija tako dolgo, da noževa konica odstopi od mase. Ohladimo.
Surovine za obliv damo v mešalnik, zmešamo do gladkega (1 min). Premažemo vrh in obod kolača. Okrasimo s pomarančo in cimetom. Postavimo v hladilnik, da se obliv strdi.
Brez mleka: v oblivu namesto skute in masla uporabimo sojino skuto in margarino. Obliv hranimo v hladilniku, sicer se obliv zmehča. Brez jajc: jajca zamenjamo s krompirjevo moko (30 g moke in 60 ml vode) ali jajčnim nadomestkom. Brez glutena: navadno moko zamenjamo z brezglutensko moko.
Kokosov riž z breskvami
Jed lahko pripravimo tudi brez mleka, jajc in glutena in je primerna za sladkorne bolnike.
Potrebujemo:
- 150 g riža
- 50 g kokosove smetane
- 350 g kokosovega mleko
- 2 g vanilijevega sladkorja
- 5 g masla (ali margarine, če gostje ne prenesejo mleka)
- 300 g vloženih breskev
- 30 g naribanega kokos
Riž skuhamo v mešanici kokosovega mleka in smetane. Vanj vmešamo nariban kokos, maslo in vanilijev sladkor ali dodamo za noževo konico vanilije iz stroka. Breskve narežemo na manjše koščke in jih potresemo po mlečnemu rižu.
Čokoladni mousse
Jed je primerna za sladkorne bolnike in bolnike s celiakijo.
Potrebujemo:
- 350 g temne čokolade
- 30 g masla
- 30 g pomarančnega soka
- 5 jajc ščep soli
Temno čokolado nadrobimo na koščke in jo skupaj z maslom stresemo v posodo in na vodni kopeli mešamo, dokler se ne raztopi v gladko tekočo maso. Pustimo da se shladi. Rumenjake in pomarančni sok stepemo v gosto zmes, ki jo primešamo v čokoladno maso. S ščepcem soli stepemo še beljake v trd sneg, ki ga previdno vmešamo v čokoladno zmes. Mousse razdelimo v manjše tanke elegantne skodelice ali kozarce, ki jih postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Postrežemo lahko s sladko smetano ali brez nje.