Švicarski šef kuhinje Anton Monsimann je prepričan, da se pot do zdravja začne doma v naši kuhinji. Sodi med začetnike nove filozofije kuhanja s preprostimi, predvsem pa zdravimi jedmi. Izogiba se čezmerni in neustrezni uporabi maščob. Okus temelji na kakovostnih sestavinah in pravih odmerkih. Uživanje v njegovih jedeh ni greh ali prekršek! To je pot k zdravemu življenju in preprečevanju razvoja srčno-žilnih bolezni.
V sodelovanju s podjetjem Pfizer je pripravil zbirko receptov in najboljše želimo deliti tudi z vami.
Polnjeni paradižniki s špinačo in rumeno omako iz paprike
Za štiri osebe potrebujete: | Za omako: |
12 srednje velikih zrelih paradižnikov, 60 g na drobno narezane šalotke, 600 g očiščene špinače, 100 g belega nemastnega sira, muškatni orešček, nekaj sveže krebuljice, sol, sveže mlet poper. | 2 srednje veliki rumeni papriki, 1 žlička na koščke narezane šalotke, 1 majhen strok česna, nekaj vejic svežega timijana, 400 ml zelenjavne jušne osnove, 1 ščepec sladkorja, sol in sveže zmlet poper. |
Paradižnike prerežite pri peclju, z žličko jih izdolbite in notranjost rahlo solite. V teflonski posodi med mešanjem popražite na drobno narezano šalotko. V slanem kropu poparite špinačo, jo ohladite s hladno vodo in jo dobro ožmite. Nato jo na grobo narežite, dodajte narezani šalotki ter pustite dve minuti, da se navzame okusa. Dodajte sir in začinite s soljo, z muškatnim oreščkom in sveže mletim poprom. Paradižnike napolnite s špinačo, razporedite jih v pekač in pokrijte z aluminijasto folijo.
Pečico segrejte na 80 °C in paradižnike od štiri do pet minut grejte v njej. Za rumeno omako na večje koščke narežite oprano papriko, ki ste ji odstranili semena. Na srednjem ognju popražite na koščke narezano šalotko skupaj s strtim strokom česna in pri tem pazite, da ne potemni. Nato dodajte papriko, timijan in zelenjavno jušno osnovo ter 20 minut kuhajte v nepokriti posodi na nizkem ognju, dokler se paprika ne zmehča. Z mešalnikom zmeljite papriko v pire in ga pretlačite skozi cedilo ter omako začinite s ščepcem sladkorja, soljo in sveže mletim poprom. Omako prelijte v štiri ogrete globoke krožnike, v vsakega postavite tri polnjene paradižnike in okrasite z nekaj nasekljane krebuljice.