Za štiri osebe
- 4 velike štruce belgijskega radiča (vitlofa),
- 150 g majhnih svežih šampinjonov,
- 100 ml kurje ali zelenjavne jušne osnove,
- 2 žlički soka limone,
- 1 žlička medu,
- 100 g mlade čebulice,
- 50 g naribanega nemastnega sira,
- sol in sveže mlet poper.
Opran radič odrežite pri spodnjem delu in posamezne liste radiča dajte v nizko posodo.
Sveže šampinjone, ki naj ne bodo večji od gumba, očistite, operite in posušite ter jih dajte v ločeno nizko posodo.
Jušno osnovo zmešajte s sokom limone in z njo prelijte radič in šampinjone. Nato radič
osladite z medom. Na močnem ognju 1 do 2 minuti kuhajte radič, dokler se ne zmehča. Nato ga vzemite iz posode, ga odcedite in postavite v nizek pekač. Na hitro pokuhajte preostalo juho, dokler je ne ostane le za žlico, in jo prelijte preko radiča.
Mlado čebulico narežite na tanke kolute in jih poparite v slanem kropu. Medtem na močnem ognju kuhajte šampinjone, dokler vsa tekočina ne izhlapi. Nato razporedite mlado čebulico in šampinjone po radiču, začinite s soljo in sveže mletim poprom. Posipajte z naribanim sirom in vse skupaj na hitro popecite v topli pečici.