DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE GRATINIRAN BELGIJSKI RADIČ S ŠAMPINJONI

Gratiniran belgijski radič s šampinjoni

Belgijski radič - vitlofZa štiri osebe

  • 4 velike štruce belgijskega radiča (vitlofa),
  • 150 g majhnih svežih šampinjonov,
  • 100 ml kurje ali zelenjavne jušne osnove,
  • 2 žlički soka limone,
  • 1 žlička medu,
  • 100 g mlade čebulice,
  • 50 g naribanega nemastnega sira,
  • sol in sveže mlet poper.

Opran radič odrežite pri spodnjem delu in posamezne liste radiča dajte v nizko posodo.
Sveže šampinjone, ki naj ne bodo večji od gumba, očistite, operite in posušite ter jih dajte v ločeno nizko posodo.

Jušno osnovo zmešajte s sokom limone in z njo prelijte radič in šampinjone. Nato radič
osladite z medom. Na močnem ognju 1 do 2 minuti kuhajte radič, dokler se ne zmehča. Nato ga vzemite iz posode, ga odcedite in postavite v nizek pekač. Na hitro pokuhajte preostalo juho, dokler je ne ostane le za žlico, in jo prelijte preko radiča.

Mlado čebulico narežite na tanke kolute in jih poparite v slanem kropu. Medtem na močnem ognju kuhajte šampinjone, dokler vsa tekočina ne izhlapi. Nato razporedite mlado čebulico in šampinjone po radiču, začinite s soljo in sveže mletim poprom. Posipajte z naribanim sirom in vse skupaj na hitro popecite v topli pečici.