Asaj (orig. açai) je dobil ime po portugalski izpeljanki besede iwasa'i, kar v jeziku južnoameriških Indijancev pomeni »sadje, ki joka«. To sadje pa ne joka od žalosti. Zaradi občutljivosti za tropsko vročino se po nabiranju iz njih začne cediti sok. Asajeve jagode v podolgovatih grozdih s 700 do 900 jagodami visijo z vitkih palm. Na svetovnem tržišču je bil asaj zaradi zahtevnega postopka predelave dolgo neznan.
Palma asaj je tanka, od 15 do 25 metrov visoka palma. Večina odraslih palmovih dreves asaj v divjini razvije od štiri do osem debel iz enega samega semena. Palme asaj bujno uspevajo v sezonsko poplavljenih področjih porečja reke Amazonke. V Braziliji jo imenujejo tudi drevo življenja, za tamkajšnje prebivalstvo pa je že več kot tisoč let del vsakodnevne prehrane. Užiten je tako notranji del stebla, ki se imenuje srce palme in ga uporabljajo za solate, kot tudi jagodičasto sadje, imenovano asaj, ki je vir antioksidantov, vitaminov, aminokislin in esencialnih maščobnih kislin. Plod je precej občutljiv za tropske temperature in ga takoj po nabiranju večinoma predelajo v sok v lokalnih polnilnicah.
Svetovna javnost asaja skorajda ne pozna, razlog pa je najverjetneje v tem, da uspeva le na ozkem zemljepisnem območju Amazonije.
Vijoličastna jagoda je bogat vir antioksidantov in ima številne druge zdravilne lastnosti. Vsebuje veliko hranljivih snovi: vitaminov, mineralov, esencialnih maščobnih kislin in vlaknin. Raziskave so pokazale, da asaj vsebuje visoko koncentracijo antioksidantov, ki učinkujejo proti prehitrem staranju in delujejo kot obramba pred različnimi tumorji. Poleg tega so odkrili, da ima asaj veliko hranljivih snovi ter več beljakovin kot navadno jajce. Vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, E in C, minerale, vlaknine in esencialne maščobne kisline omega-6 ter omega-9, ki znižujejo slabi holesterol.
Ugodni rezultati rednega uživanja asajevega soka se pojavijo že po dveh tednih. Med najpomembnejše učinke sodijo povišanje energije, vitalnosti organizma in izboljšanje koncentracije. Pripomore k razstrupljanju organizma, kar okrepi odpornost telesa v času prehoda med letnimi časi.
Z merjenjem moči antioksidantov v posamezni hrani so raziskovalci ugotovili, da asaj vsebuje visoko antioksidacijsko vrednost. Nanaša se na test ORAC za ugotavljanje vrednosti kapacitete absorpcije kisikovega radikala. Velja, da jemanje hrane z visoko vrednostjo enot ORAC poveča število antioksidantov v telesu in vpliva na preprečevanje staranja. Hrana z visoko vrednostjo ORAC preprečuje nastajanje gub, ščiti sklepe pred artritisom in zmanjšuje tveganje kardiovaskularnih bolezni ter povečuje možnost zaščite pred mnogimi vrstami raka.
Asaj lahko:
- upočasnjuje rast levkemičnih celic
- upočasnjuje staranje organizma
- zvišuje raven energije
- izboljšuje prebavo
- izboljšuje koncentracijo
- izboljša kakovost spanja
- povečuje vitalnost organizma
- priskrbi nam dnevno potrebne vitamine, minerale in vlaknine
- povečuje odpornost organizma
- vsebuje veliko koncentracijo antioksidantov
- razstruplja organizem
- pripomore k čvrstejši in odpornejši koži
- lajša težave sladkornih bolnikov
- uravnava škodljivi (LDL) holesterol
- pomaga k ohranjanju zdravega krvnožilnega sistema
- zmanjšuje vnetne procese v našem telesu
- izboljšuje krvni pretok
- preprečuje aterosklerozo
Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 28, december 2008.